Архитектура

„Свети Николай Чудотворец“ е първата новострояща се църква в град Бургас за период от 75 години, след храм „Свети Иван“, издигнат през 1934 година. Храмът е посветен на патрона на град Бургас - свети Николай Чудотворец, закрилник и покровител на рибарите и моряците.

След цели 16 години, строителството на храма стартира с пълна сила през декември 2008 година. Причината за дългата пауза е набирането на необходимите средства за модернизиране на православната църква и изпълняване на цялостния строеж по проект, изготвен от архитект Паруш Зафиров.


Изграждането на храм „Свети Николай Чудотворец „ стартира в началото на октомври 2008 година, със средства, отпуснати от Община Бургас, на стойност 300 000лв. Част от тях са налични в края на 2007 година за изготвянето на проекта, а останалатите се влагат в същинската част от строежа на храма. За пълното завършване и изграждане на планираната визия за целия храмов комплекс е необходима приблизителната сума от 5 милиона лева.


На събитието за първоначалното мултимедийно представяне на проекта за изграждане на църковния комплекс " в ж.к. „Меден Рудник” присъстват кметът на Бургас, Димитър Николов, заместник-кметът по строителни и архитектурни дейности, Костадин Марков, протойерей Емилиян Михайлов и архитект Захиров, изготвил проекта. Идеите и планът бяха одобрени от директорът на ТД“Възраждане“, както и от представителите на фирмата изпълнител на строежа и на църковното настоятелство в Бургас.


Архитект Зафиров прилага подробно обяснение и визуализация на това как ще изглежда православен храм „Свети Николай Чудотворец” , както и всичко включено в рамките на внушителните му 500 квадрата площ, с прилежащ подземен етаж и крипта, помещаващи се на още 500 квадратни метра.

В единственият по рода си, църковен православен комплекс, ще се разполагат още три отделни сгради, като нужно и хуманно допълнение към единствения строящ се църковен комплекс в България, в който освен духовна дейност ще се разиват просветна и социална.

Плановата визия на храм „Свети Николай Чудотворец” е на класическата трикорабна базилика, а под него ще се разполага концертна зала с 80 души капацитет, както и изложбена зала за икони и църковна утвар.

Налично е неделно църковно училище, което приветства младите, подкрепени от обичните си християнски семейства, за да научат как да пренесат важните и истински ценности у дома и в живота си.

Кухнята-трапезария за социално слаби и нуждаещи се, приветства всички енориаши с топла и прясно приготвена храна, поднесена с вежливо и мило отношение. Лекарските кабинети към трапезарията са важна част от проекта, поради възможността и готовността за оказване на съдействие на всеки в нужда.Другата сграда с обществено значение и част от църковния комплекс е библиотеката с чакалня – място, на което човек може да остане насаме със себе си и да си подари моменти на четене и пренасяне в други светове. Комплексът ще разполага със собствен подземен паркинг.

През 2009 година ГЕРБ Бургас организира кампания за набиране на нужните средства за построяването на православния комплекс “Св. Николай Чудотворец. Поредица от концерти и различни благотворителни прояви дават старта на инициативата за финансиране на проекта.

Строежът започва през 1994 година, когато е регистриран първият инициативен комитет, ставанал и първото църковно настоятелство . През 2006 година, теренът, върху който се простира православния комплекс, е прехвърлен на църковното настоятелството с председател протойерей Емилиян Михайлов. Първата отслужена Света литургия в храма е на 24 май 2013 година, когато се празнува Възнесение Господне.

Иконостасът на храма е уникален, защото направата му е поверена на майстори-дърворезбари, изработващи всеки един елемент ръчно от дървен материал от липа. Представлява ажурна дърворезба, носеща стила на известните български школи. Благодарение на община Бургас и дарителите за подпомагането на храма и под опеката, и личното участие във всичко на протоирей Емелиан, са изработени дванадесет царски, големи икони и четиридест и осем апостолски, както и икони на Свети Четиридесет Мъченици.

Невероятната архитектура на храма, съчетана с изящното изографисване и обзавеждане – стени, подови настилки, икони, стенописи, мраморни облицовки – всичко това допълва духа на благодарността и вярата на територията на целия църковен комплекс. Усеща се невероятно зареждаща енергия, която няма да остави нито един християнин безразличен на територията му. „Свети Николай Чудотворец“ приветства и млади, и стари.

Всеки гражданин ще бъде посрещнат с широко отворено сърце и врати. Наред с възможността за упражняване на различни активности в в комплекса, всеки енориаш ще може да си припомни чудото на вярата и това да я носи насвякъде със себе си.